Categories
Stiri

S-a gasit leacul pentru boala care omoara peste 500.000 de persoane anual

Trei decenii de munca si investitii de aproape 1 miliard de dolari au fost necesare pentru a se gasi vaccinul pentru malarie, boala care omoara aproape jumatate de milion de oameni in fiecare an, conform Bloomberg.

Vaccinul a fost dezvoltat impreuna cu organizatia non-profit PATH, acest anunt marcand un moment de referinta in lupta omenirii cu aceasta boala. Totusi, varianta actuala a vaccinului este abia un pionier, destul de departe de a avea succes in toate cazurile. Pana acum, testele arata ca vaccinul vindeca patru din zece cazuri de copii infectati.

Luna aceasta s-a dat startul unui program pilot in Africa, astfel incat acest vaccin sa ajunga la scara larga. Acesta are potentialul de a salva zeci de mii de copii infectati, dupa cum declara Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru o perioada, numarul cazurilor de malarie a scazzut de la an la an. Totusi, in ultimul an, s-au inregistrat din ce in ce mai multe imbolnaviri. Pentru a fi, insa, un succes, vaccinul ar trebui sustinut de mai multe tarai, care ar trebui sa se implice inclusiv cu ajutor monetar in distribuirea lui.

Mobilizarea finantarii pentru aceste probleme majore si pentru aceste solutii care nu vor cunoaste o oportunitate comerciala in viitor reprezinta o provocare si va deveni o provocare si mai mare”, a declarat Thomas Breuer, chief medical officer, in cadrul diviziei de vaccinuri a Glaxo.